Oppivelvollisuuden laajentaminen on ideologinen pakkopulla

Julkaistu Ilkka-PohjalaisessaEduskunta käsitteli tiistain täysistunnossa hallituksen esitystä oppivelvollisuuden laajentamisesta. En tunne ketään kasvatusalan ammattilaista, joka olisi uudistusta kehunut. Liioin en tunne muitakaan minulle uudistusta kehuneita vanhempia tai nuoria.


Vuositasolla uudistuksen kustannukset huitelevat reilussa 100 miljoonassa eurossa. Pääosa tästä summasta on tulonsiirtoja perheiden kesken, eli rahaa koulumatkoihin ja oppimateriaaleihin. Tämä taloudellisen tasa-arvon toteutuminen on ratkaistu jo muutama vuosi sitten oppimateriaalilisällä, joka kohdentuu juuri tarpeeseen.


Nyt tämän tuen saavat myös ne, jotka eivät sitä tarvitse. Joka tapauksessa opintojen keskeytyksistä vain murto-osa johtuu opintojen kustannuksista. Ei mielestäni järkevää yhteisten varojen käyttöä.


Vastaehdotukset sadoista uusista erityisopettajista, varhaiskasvatuksen laajentamisesta ja tukipalveluiden parantamisesta ovat täysin perusteltuja. Ne olisivat niitä todellisia peruskoulua tukevia toimia, jotka ehkäisisivät koulupudokkuutta, syrjäytymistä ja parantaisivat oppimistuloksia.


Esimerkiksi Kurikassa me joudumme todennäköisesti tekemään nipistyksen juuri näihin tärkeisiin perustuksiin, jotta tämä kabineteissa päätetty suuri tavoite tulonsiirroista saadaan täytettyä.


Hallitus on perustellut uudistuksen kiirellisyyttä sen tuomilla työllisyystoimilla. Peräti 15 000 uutta työllistä, siis vuoteen 2065 mennessä. Osa meistä tullee sen päivän näkemään. Vuonna 2029 kasassa on sentään jo 1600 työllistä, mutta oppivelvollisuuden laajentaminen on maksanut siihen mennessä noin miljardin. Työllisyystoimen tehokkuus herättää kysymyksiä.


Oma lukunsa on pienten lukioiden kohtalo. Miten ilmainen toinen aste tulee vaikuttamaan nuorten hakeutumiseen isompien kaupunkien opinahjoihin, kun houkutusta isoon maailmaan nuorilla löytyy? Laskevatko pienten lukioiden oppilasmäärät ja keskiarvorajat samassa suhteessa, kuin ne isommissa yksiköissä kasvavat? Tuleeko meille kahden kansan kouluja?


On surullista, miten päämäärätietoisesti vasemmisto runttaa ideologiaansa läpi nuorten kustannuksella. Ihmettelen myös keskustan intoa olla mukana kiristämässä kuntataloutta samalla kun pienet yksiköt joutuvat vaakalaudalle.


Hallitus. Osoittakaa raha mielummin sinne, missä sitä tarvitaan. Nyt ei ole varaa jakaa kaikille kaikkea pelkän ideologian vuoksi.


Aku Autio (kok.) sivistyslautakunnan puheenjohtaja kaupunginvaltuutettu

Kurikka

Viimeisimmät kirjoitukset