Kaupunginvaltuuston kokouksessa annettiin väärä käsitys

Julkaistu JP-kunnallissanomissa, Kurikka-lehdessä ja Jurvan Sanomissa

Kurikan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rami Ala-Nisula piti puheenvuoron kaupunginvaltuuston kokouksessa 4.5.2020 liittyen kaupunginjohtajan epäluottamuslausetta käsittelevään aloitteeseen ja totesi, että ’’Isohellan Jari -vetoisesti on tietynmoinen kokous pidetty, missä oli Arkadianmäeltä [Aku Autiolta] tilatut kysymyspatterit kaupunginjohtajalle’’. Ala-Nisulan lauseesta sai käsityksen, että allekirjoittaneet olisivat olleet jotenkin edistämässä kaupunginjohtajaan kohdistuvaa epäluottamuslausetta.

Asia on osaltamme päinvastainen. Prosessin vetäjänä on toiminut kaupungin isoin valtuustoryhmä. Liikkeellepanija sen sijaan on arvoitus, mutta me emme se ole. Olemme suhtautuneet epäluottamushankkeeseen alun alkaen hyvin maltillisesti, mutta luonnollisesti suostuneet yhteistyöhön kaikkien muiden valtuustoryhmien kanssa.

Mikä kokous ja mikä kysymyspatteri? 

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Jari Isohella joutui valtuustoryhmien puheenjohtajista, kaupunginjohtajasta ja kaupunginhallituksen puheenjohtajasta koostuneen kokouksen puheenjohtajaksi siksi, että keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja oli työn vuoksi estynyt saapumasta tilaisuuteen ja tavan mukaan toiseksi isoimman ryhmän, tässä tapauksessa Kokoomuksen, puheenjohtaja valittiin vetämään tilaisuus. 

Kokoomuksen valtuustoryhmän varapuheenjohtajalta Aku Autiolta vuorostaan ei ole tilattu mitään kysymyspatteria, vaan hän on vastannut Isohellan ryhmällemme esittämään pyyntöön esittää mahdollisia kysymyksiä tilaisuutta varten. Tällainen jäseniä osallistava menettelytapa on ainakin meidän ryhmässämme täysin normaalia. Sitä emme osaa sanoa, miksi Aution osuus nostettiin asiassa tällä tavoin esiin.

Vähäinen kirjeenvaihto näistä tapahtumista on tallessa ja niistä ilmenee toistuvasti maltillinen suhtautuminen tilanteeseen sekä näkemyksiä, joiden mukaan mahdollisen luottamuspulan syy ei voi olla pelkästään kaupunginjohtajassa, vaan myös kaupunginhallituksen jäsenten ja puheenjohtajiston on katsottava peiliin, että miksi tilanne on edennyt tähän pisteeseen. Tämä ei tietenkään ole trendikäs näkemys, koska siinä saattaa palaa itse kunkin oma sauna.

Pidämme Ala-Nisulan kommenttia moitittavana ja olemme tahoillamme olleet häneen yhteydessä välittömästi kokouksen jälkeen. Niin ikään olemme tahoillamme olleet yhteydessä kaupunginjohtajaan selvittääksemme tapahtumien kulun osaltamme. Asioista viestiminen mahdollisimman suoraan, asiallisesti ja avoimesti ei ole meille ongelma.

Mielestämme kaupungin johtamisessa ja menettelytapojen noudattamisessa on paljokin petrattavaa ja päättäjien turhautuminen on ymmärrettävää. Yhden ihmisen kärventäminen ilman painavia perusteita ei kuitenkaan ole mikään ratkaisu. Sen sijaan itsetutkiskelua on harjoitettava kaupunginhallituksen kokouspöydän ääressä laajemminkin. Veronmaksajien oikeusturvan toteutuminen ja hyvän hallintotavan vaaliminen ovat jokaisen päätöksentekijän vastuulla.

Aku Autio (kok.)

kaupunginvaltuutettu

Jari Isohella (kok.)

kaupunginvaltuutettu

Viimeisimmät kirjoitukset