Turvapaikanhakua on rajoitettava poikkeustilanteissa

March 20, 2020

Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa

 

 

Kreikan ja Turkin rajalla lyhyessä ajassa tapahtuneet luvattomat rajanylitykset lasketaan kymmenissä tuhansissa. Näin laajamittainen tunkeutuminen on rajaa vartioiville viranomaisille merkittävä rasite. Riskit ylilyönneille ja entistä jyrkemmälle suhtautumiselle pakolaisia kohtaan kasvavat.

 

Käynnissä oleva siirtolaiskriisi on Turkin järjestämä hybridioperaatio, jollaiseen Suomellakin on oltava selkeä linja ja torjuntavalmius.

 

Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa rajan sulkemisen. Totta on myös se, että rajan sulkeminen ei estä luvattomia rajanylityksiä tai laitonta maassa oloa. Olivat rajat kiinni tai auki, turvapaikkahakemukset pitää ottaa vastaan.

 

Toivo turvapaikasta on se pihvi, joka on saanut ja tulee saamaan ihmismassat liikkeelle. Maailman pakolaisuutta on ehkäistävä, mutta hallitsemattomat kansainvaellukset eivät ole ratkaisu ongelmiin.

 

Hallitsemattomista kansainvaelluksista on seurannut turvallisuustilanteen heikkenemistä, rinnakkaisyhteiskuntia ja ihmiskauppaa. Kauas Eurooppaan lähtevät pääasiassa ne, joilla olisi parhaimmat valmiudet rakentaa kotimaataan tilanteen rauhoittuessa: nuoret miehet.

 

Heikompaa on autettava. Mutta minkälaiseksi auttajaksi on maasta, jonka perusta tutisee pakolaisvyöryn alla ja jolle kelpaa taloudesta ja turvallisuudesta arvosanaksi tyydyttävä? Miten paljon enemmän hyvää saataisiin aikaan puuttumalla siirtolaisuuden juurisyihin?

 

Oppositiopuolueet ovat perustellusta syystä haastaneet hallitusta epäselvästä suhtautumisesta Kreikan rajakiistaan.

 

Kokoomus on esittänyt 12 selkeää ehdotusta turvapaikkapolitiikan korjaamiseksi, joista yksi on valmiuden luominen turvapaikanhaun rajoittamiseksi. Valmiuslakiin on lisättävä mahdollisuus rajoittaa turvapaikanhakua määräaikaisesti kansallisen turvallisuuden suojelemiseksi.

 

Myös kansa on samoilla linjoilla. 65 prosenttia suomalaisista hyväksyy turvapaikanhakijoiden maahantulon estämisen, jos maahan pyrkivien määrä kasvaisi Suomen rajalla Kreikan tapaan.

 

Suomen hallitus. Ette te ole rasisteja tai sen synnillisempiä kuin muutkaan, jos teette toimia maan turvallisuuden takaamiseksi.

 

Suomen on oltava jatkossakin turvallinen maa tällä olevilla – ja tänne tuleville.

 

Aku Autio

piirihallituksen jäsen

Pohjanmaan Kokoomus

 

Please reload

Viimeisimmät kirjoitukset

December 5, 2019

September 17, 2019

Please reload

Arkisto
Please reload

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle