Sivistyspalvelut turvassa Jurvassa

Julkaistu Jurvan Sanomissa

Olen viime viikkojen aikana kiertänyt Kurikan kaupungin sivistystoimen yksiköt henkilökuntaa tavaten. Päällimmäinen havaintoni on ollut, että väkemme on sitoutunutta ja ammattitaitoista, mutta resurssit ja tarve eivät kohtaa kaikkialla tarpeeksi tehokkaasti.

Kurikan kaupunginvaltuusto päätti joulukuussa leikata sivistystoimen budjetista. Leikkaus iski huonoon saumaan erityisesti sen vuoksi, että kouluverkkomuutokset eivät astu vielä voimaan. Toisin sanoen nyt tavoitteeksi otettiin pienemmän resurssin jakaminen vanhaan rakenteeseen: kaikki saavat vähemmän.

Pienillä parannuksilla sen sijaan olisimme voineet olla kaupungin strategian mukaisesti paras ja rohkein maaseutukaupunki myös lasten ja nuorten palveluiden osalta. Sivistyslautakunnassa on tosin käyty jo alustavaa keskustelua lisämäärärahan anomisesta ja esimerkiksi tuntikehyksen pitämisestä edes ennallaan.

Sivistystoimen jakama tuntikehys määrittelee oppilasryhmien koon ja tukipalveluiden saatavuuden. Mitä enemmän kehystä on, sitä enemmän ja henkilökohtaisempaa opetusta lapset saavat. Tuntikehys on siis tärkeä osa lasten ja nuorten palveluita kaupungissa.

Jurvan asiat ovat tulleet tutuiksi niin sukulaissuhteiden kuin kuntapolitiikankin kautta, mutta vielä syvällisemmän katsauksen sain vieraillessani yhtenäiskoululla / lukiolla, Kunnannupussa ja kirjastossa. Mielestäni Jurvassa sivistyspalvelut pelaavat ja resursointi on pääosin kohtuullisella tasolla. Erityisesti Kunnannupun tilat ovat päiväkoteja kiertäneen silmin erityisen hyvät. Paljon on siis hyvää.

Huoleni kiinnittyi Jurvan yhtenäiskoulun asemaan erityisen tuen näkökulmasta. Siinä missä Kurikassa ja Jalasjärvellä voidaan tukea tarvitsevia oppilaita eriyttää pienryhmiin, ei Jurvassa pienryhmää ole. Tällaisen ryhmän perustaminen ei toisaalta vaadi merkittävää panosta tuntikehyksen näkökulmasta. Mielestäni yhtenäiskoulun tarve on erinomainen esimerkki alussa mainitsemistani ’’pienistä parannuksista’’.

Jurvan lukion tulevaisuus on myös puhututtanut koko kauden ajan, vaikka lakkauttamis- ja hallintojen yhdistämisaikeet on valtuustotasollakin tyrmätty. Jurvan lukio on tiivis osa yhtenäiskoulua ja oppimistulokset ovat erinomaisia. Kaiken lisäksi lukio kuuluu pienten lukioiden saamaan valtionosuuslisän piiriin.

Murhetta on aiheuttanut ikäryhmien vaihtelevat oppilasmäärät ja alentunut syntyvyys. Opiskelijamäärät tulevat nykyisellä kehityksellä laskemaan, mutta mitään alarajaa lukiolta edellytettävälle opiskelijamäärälle ei ole ja ennusteiden valossa lukio tulee joka tapauksessa puksuttamaan vielä pitkään.

Syntyvyyden haasteisiin lukija tietäneekin sen ainoan oikean lääkkeen, enkä ala aiheesta syvällisemmin opastamaan.

Sen sijaan valtuustokollegoilleni haluan sanoa: on meidän päätöksistämme kiinni, mihin suuntaan sivistyspalveluita kehitämme. Jurvassa sivistyksen palvelut ovat turvassa, mutta särkymävaraa ei ole. Pidetään toimivaksi havaittu paketti kasassa myös tulevaisuudessa.

Aku Autio (kok.)

sivistyslautakunnan pj, kaupunginvaltuutettu

Viimeisimmät kirjoitukset