Maahanmuutosta on hyötyä vain hallitusti toteutettuna


Kantaani maahanmuuttoon on kyselty paljon. Huolet maahanmuuton ympärillä ovat perusteltuja ja on mielestäni hyvä, että asiaa on käsitelty päivä päivältä yhä analyyttisemmin. Ihmisten liike maapallolla ei tule loppumaan ja meillä tulee jatkossakin olemaan maahanmuuttajia - ja maastamuuttajia. Oleellista on huomata maahanmuuton eri muodot, niiden taustatekijät ja seuraukset. Suomalaisesta näkövinkkelistä tarkasteltuna avainasemassa on maahanmuuton pitäminen hallinnassa. Tässä on mielestäni epäonnistuttu koko Euroopan Unionin alueella, sillä turvallisuustilanne on heikentynyt ja pahimmillaan on syntynyt ns. rinnakkaisyhteiskuntia. Nykyinen kehitys ei ole hyödyttänyt maahanmuuttajia saati yhteiskuntaamme. Itse jaan - yksinkertaistaen - maahanmuuton humanitaariseen ja työperäiseen maahanmuuttoon. Asetan molemmille maahanmuuton lajeille kysymykset, joita pitäisi aktiivisesti pohtia maahanmuutosta puhuttaessa: 1. Miksi meille tulee pakolaisia? ja 2. Miten työperäinen maahanmuutto parantaa huoltosuhdettamme ja miten paikkaamme omaa aivovuotoamme? AJATUKSIANI HUMANITAARISESTA JA TYÖPERÄISESTÄ MAAHANMUUTOSTA ON PUUTUTTAVA ONGELMAAN, EI PELKKIIN OIREISIIN. Pakolaiset ja turvapaikanhakijat ovat oire jostain ongelmasta. Ongelma on usein lähtömaa, jossa on puhjennut konflikti tai poliittinen kriisi. Ongelman korjaamisella ja vaikuttamalla mahdollisimman lähellä konfliktialuetta pystymme ehkäisemään massapakolaisuutta. HEIKOMPIOSAISET ENSIN. Turvallisinta ja humaaneinta pakolaisten auttamista on keskittyä heihin, jotka eivät esimerkisi vanhuuden, vamman tai muiden ominaisuuksien vuoksi selviydy poikkeuksellisissa olosuhteissa. Mahdolliset pakolaiset tulee valita konfliktialueella, mutta ensisijaista on auttaa heitä mahdollisimman lähellä kotiaan. TYÖPERÄISEN MAAHANMUUTON ON TUETTAVA HUOLTOSUHDETTAMME. Maahan työn perässä tulevien ihmisten on oltava yhteiskuntamme nettomaksajia. Kotisivuillani käsittelen asiaa Sveitsin mallin näkökulmasta, joka painottaa integraation ja maahanmuuttajan selviytymiskyvyn merkitystä.

Aku Autio

Viimeisimmät kirjoitukset