Kertakäyttöpolitiikka vie tulevaisuuden lapsiltamme

Julkaistu Pohjalaisessa ja Ilkassa.

Eduskuntavaalien teema vaihtuu viikoittain. Sieltä täältä tasaisin väliajoin leimahtavat kohut ampuvat kutakin puoluetta vuoron perään. Samalla kohusta hyötyvät ryhmittymät haravoivat irtopisteitä – sinänsä syvällisestä asiaan perehtymisestä välttämättä välittämättä.

En tiedä, onko syy äänestäjissä, poliitikoissa, lehdistössä vai sosiaalisen median aikakaudessa ylipäätään, että olemme niin innokkaita kaatumaan mukaan poliittisten joukkopsykoosien vietäväksi.

Välillä tuntuu, että se voittaa, joka mehustelee ronskimmin, tekee hauskimmat meemit ja keksii synkimmät syytökset. Asioihin perehtyvät ilonpilaajat ovat tiellä silloin, kun halutaan heitellä kirveitä – eli aika usein.

Hoitajamitoitus on tästä hyvä esimerkki. Desimaalin laissa ymmärtää jokainen kansalainen, mutta tehostetun palveluasumisen valvonnan parantaminen ja paraneminen sote-uudistuksen kontekstissa on jo paljon tylsempi aihe keskusteltavaksi.

Helpompi on aloittaa juupas eipäs -kakofonia samalla kun heittää puurot ja vellit sekaisin. Naama punaisena ja huulet tötteröllä huutaessa vanhus likaisiin lakanoihin nukkuu, unhoittuu.

Ainahan ongelmat ovat helposti rahalla ratkaistavissa. Yksi desimaali lakiin maksetaan kuin rantaroleksi Aurinkorannikolla ja näin on taas kohu kuitattu parhain päin. Vähän kuin anekauppaa.

Ongelmia tulee siinä vaiheessa, kun valtiontaloutta parantaneen hallituksen hedelmät on syöty ja globaali taantuma saavuttaa Suomen. Ministeriöissä raavitaan päätä ja ihmetellään, kun maa syöksyy Italian ohitse velkakuiluun.

Sen sijaan, että murskaudumme jokaiseen kohuun ja tapitamme vain seuraavaa vaalikautta, meidän tulisi nostaa pää sekoilun yläpuolelle ja rakentaa isänmaalle tie tulevien sukupolvien luokse.

Maan on oltava nykyistä huomattavasti vahvemmalla pohjalla, että voimme sen kasvojamme menettämättä antaa eteenpäin lapsillemme ja lastenlapsillemme.

En ehdota seuraavaksi kohun teemaksi sukupolvivaaleja. Haluan vain muistuttaa, että tässä ajassa tehtävien päätösten ei välttämättä tarvitse tuoda hyvää yksinomaan meille, vaan sille, joka siellä kärryissä nukkuu tai vatsassa potkii. Kertakäyttöpolitiikka vie hänen tulevaisuudeltaan pohjan – ja sitä minä en halua.

Aku Autio

eduskuntavaaliehdokas (kok.) Kurikka

Viimeisimmät kirjoitukset