Tekoja taivastelun sijaan

Julkaistu Eparissa

Ketä kiinnostaa puhua mielenterveysongelmista?

Yksi käsi nousee varmasti ja se on opiskelijakunnan käsi.

Olemme joutuneet useasti kuluvan vuoden aikana ottamaan kantaa opiskelijaterveydenhuollon palveluihin liittyen. Tilanne on syksyllä eskaloitunut siihen, että muutaman tuhannen opiskelijan massaa palvellaan yhdellä lääkäripäivällä aiemman kolmen sijaan. Psykologipalveluiden resursointi ei ole kattava, mutta siihen on kuulemma tulossa helpotusta – mikäli rekrytointi onnistuu.

Sanonta ’’minkä kylvää, sen myös niittää’’ kuvastaa tilannetta erinomaisesti. Ne säröt, jotka muodostuvat mielenterveyteen opiskelun aikana, muuttuvat viimeistään työelämässä railoiksi. Isossa kuvassa samanlainen ongelmien kertautuminen on havaittavissa jo varhaisemmilla kouluasteilla. Kyse on isommasta yhteiskunnallisesta ongelmasta, jota ei todennäköisesti ratkaista pelkästään opiskelijoiden mielenterveyspalveluihin panostamalla.

Valitettavasti statistiikka opiskelijoiden osalta luo painetta pikaiselle korjausliikkeelle. Masennuksen tai ahdistuneisuushäiriön vuoksi diagnoosin saaneiden opiskelijoiden määrä on lähes kolminkertaistunut vuodesta 2000. Näin merkittävä kasvu tuskin selittyy vain sillä, että ko. sairaudet tunnistetaan paremmin. Diagnoosien lisääntyminen korreloi jokseenkin esimerkiksi opiskelijoiden toimeentulon kanssa, sillä aiemmin tilapäisluontoiset ongelmat toimeentulossa ovat kroonistuneet, joka luo osaltaan psyykkistä pahoinvointia.

Miksi lääkäripäivät vähenevät? Kaupungin suunnalta tilannetta perustellaan lääkäripulalla. Ehkä on tunnustettava, että jossain asiassa avaruuden pääkaupunkikin on pahasti kiertoradan laidalla. Lääkärit ovat imeytyneet toisaalle jonkinlaiseen mustaan aukkoon – muihin korkeakoulukaupunkeihin?

Tässä kun on ollut vähän kahden kaupungin kansalainen, niin yhden asian olen tämän prosessin myötä pannut merkille: Jurvaankin tuntuu olevan helpompaa saada lääkäripalveluita, kuin Framin kampukselle 934 metrin päähän pääradasta pariksi päiväksi viikossa.

Taivastelun sijaan odotamme tekoja lääkäripulan taittamiseksi.

Aku Autio puheenjohtaja Opiskelijakunta SAMO

Viimeisimmät kirjoitukset