Ruudun takaa vaikuttamaan

Julkaistu Eparissa.

’’Väkeä tarvittaisiin enemmän mukaan

toimintaan.’’ Tämän lauseen on kuullut suurin piirtein jokainen järjestö-, harrastus-, yhdistys- tai muussa vapaaehtoistoiminnassa jollain tavalla mukana oleva henkilö. Havaintojeni mukaan lauseessa on totuuden siemen: Ihmisiä on vaikea saada osallistumaan tai kantamaan vastuuta.

Isossa kuvassa muutos näkyy esimerkiksi puolueiden järjestötoiminnassa, joka on keskittynyt pääasiassa vaalikampanjoiden ympärille joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Puolueiden jäsenmäärät ovat myös olleet laskussa jo pitkään. Mistä tämä sitten johtuu? Yhtenä syynä lienee sosiaalinen media, johon iso osa keskusteluista, vai pitäisikö sanoa, ’’keskusteluista’’, on siirtynyt.

Valitettavan usein ”keskustelu” tarkoittaa päättäjien haukkumista tai jostain asiasta valittamista ilman konkreettisia kehitysehdotuksia. Sosiaalinen media suorastaan houkuttelee tällaiseen toimintaan – on helppo käydä kirjoittamassa muutama iskevä lause heti, kun on jostain kiivastunut. Miksi perehtyä asioihin ja vaikuttaa itse, kun voi ilmaista mielipiteensä niin helposti muutenkin?

Ruudun takaa kirjoittaminen johtaa vääjäämättä ihmisten etääntymiseen toisistaan, josta seuraa sosiaalisen vuorovaikutuksen taantumusta. Mielipiteet kovenevat ja polarisoituvat, eikä välttämättä olla valmiita kasvokkain kohtaamaan kiistakumppania. Usein kasvotusten keskusteltaessa mielipiteet pehmenevät ja osapuolet jopa oppivat toisiltaan jotain.

Onko muutos tulossa? Opiskelijakunta SAMOn syksyn edustajistovaaleissa on 97 ehdokasta, mikä on ylivoimainen ennätys opiskelijakunnan historiassa ja tietääkseni sekä suhteellisesti että absoluuttisesti suurin ehdokasmäärä koko valtakunnassa. Tähän suuntaan on mentävä isossa rintamassa, jotta meillä olisi eväät demokratialle vielä 2030-luvulla.

Jos ja kun haluat oikeasti vaikuttaa asioihin tai sinua pyydetään johonkin yhteisölliseen toimintaan mukaan, joko politiikkaan tai muuhun tehtävään – harkitse asiaa. Älä heti pakene vastuuta esimerkiksi kiireeseen vedoten. Sosiaalisessa mediassa käytetty aika ei todennäköisesti tuota tuloksia samoin kuin konkreettinen toiminta.

Aku Autio

puheenjohtaja Opiskelijakunta SAMO

Viimeisimmät kirjoitukset