Raiteille vai eri teille?

Julkaistu Eparissa

Lauantaina kahden pohjalaismaakunnan kerma kokoontui Isoonkyröön pohtimaan Seinäjoen ja Vaasan yhteistyötä. Puheita pidettiin, voileipiä natusteltiin, lukuja käytiin läpi ja muutama vitsikin tiputettiin. Tilaisuus oli tarpeellinen, mutta en voi kiistää, ettenkö parikymppisenä eteläpohjalaisena tuntenut oloani hieman kiusaantuneeksi.

Kiusaantunut olin erityisesti siksi, että vaikka Vaasa ja Seinäjoki ovat kasvaneet paikoillaan jo vuosikymmeniä, vaikutti tilaisuus ujoilta ja hapuilevilta ensitreffeiltä. Ulkona väkeä kätellessä ja suakin näköö -mantraa toistellessa tuli väistämättä mieleen, että näissä merkeissä ei välttämättä kokoonnuta ensimmäistä eikä viimeistä kertaa.

Toisekseen olin hieman kiusaantunut tilaisuuden hallinto- ja politiikkapainotuksesta. Mielelläni olisin kuullut alueen elinkeinoelämän edustajia paneelikeskustelussa. He olisivat voineet antaa tulla alueen kehittämistarpeista ja roastata alueen päättäjiä oikein urakalla. Jos olisi oikein futuristiseksi heittäydytty, olisi lauteille nostettu muutama parikymppinen viilaamaan alueemme tulevaisuutta. Mehän tänne jäämme pakertamaan, kun nykyisiä maakuntien satraappeja ei enää maa kanna.

Vaan kyllähän viikonlopun anti on lähtenyt lakeuksilla kaikumaan. Maakuntalehdissä on jo ehditty haukkumaan Seinäjoen ammattikorkeakoulun yhteistyöselvitys Tampereen suuntaan ja ’’uutena’’ asiana ehdotettu selvitystä pohjalaiskorkeakoulujen kesken. Ei ole paljonkaan merkitystä sillä, kenen kanssa yhteistyötä selvitetään tai syvennetään. Tärkeintä on, että autonominen korkeakoulutus säilyy maakunnassamme ja että alueen koulutusastetta saadaan merkittävästi parannettua. Jos laitetaan opiskelijat ja koulutus aluepolitiikan edelle, voi Tampere olla hedelmällinen vaihtoehto tunnustelulle.

Pohjalaiskorkeakoulujen pakkonaittamisen sijaan voitaisiin aloittaa yhteistyö vetämällä kaksoisraide Seinäjoelle ja taivuttamalla kiskot kiertämään Vaasan lentoaseman kautta. Luodaan alusta ihmisten ja tavaran liikkumiselle kaupunkien välillä ja annetaan markkinoiden hoitaa loput.

Aku Autio

puheenjohtaja

Opiskelijakunta SAMO

Viimeisimmät kirjoitukset