Huuruinen juhannusyö

Julkaistu Eparissa

Kesän ajan Suomi pyörii opiskelijoiden

avulla, kun tuhannet nuoret rynnistävät opinahjoistaan kesätöiden pariin. Nurmikkoa leikataan, turvetta nostetaan, elintarvikkeita ja tavaraa myydään, turisteja passataan ja uutta rakennetaan. Nuoret ovat motivoituneita työntekijöitä – monelle kyseessä saattaa olla ensimmäinen palkkatyö. Kaikki varmaan muistavat, miltä tuntui, kun sai ensimmäiset palkkarahat tilille tai käteen?

Minun ensimmäisen palkan maksoi Jalasjärvi-Seura ry. Toimin Jalasjärven museolla museoapulaisena: pidin laajan ja monipuolisen museon paikkoja järjestyksessä, vedin opastuksia ja luetteloin monia erilaisia ja erikoisia esineitä. Oli mielenkiintoinen kesätyö, jossa tuli kotiseutu tutuksi.

Kesätyöt opettivat paljon vastuun kantamisesta, ihmisten kanssa toimimisesta ja muista työelämän perusasioista. Nuorten varhainen työkokemus on tärkeää tulevaa elämää ajatellen ja siksi on arvostettavaa, että moni yritys ja organisaatio mahdollistaa nuorten työllistymisen. Itselleni on vähitellen iskostunut käsitys siitä, että asiat sujuvat silloin, kun jokainen ihminen hoitaa oman osuutensa vastuullisesti. Näin kokonaisuus toimii ja yhteiskunta rullaa eteenpäin.

Mutta ei kukaan jaksa jatkuvasti olla yksi osanen alati eteenpäin raksuttavaa kelloa. Siksi toivottavasti tasaisin väliajoin koittaa loma. Minulle on muodostunut juhannusperinteeksi pakata nyssäkät täyteen evästä ja ottaa suunnaksi Nummirock. Tällä kertaa laitoin aivot narikkaan neljäksi päiväksi, vaikkakin useimmiten on tullut Nummijärven sannalla marinoiduttua viisikin päivää. Juhannusreissua alkaa kaveriporukalla odottamaan viimeistään vuodenvaihteen jälkeen. Se auttaa jaksamaan kevään kiireissä.

Toivottavasti monella muullakin nuorella on elämässään asiallisten päämäärien lisäksi myös jotain kevyempää odoteltavaa. Elämä on lyhyt truiskaus ja suomalaiset hellepäivät kortilla, joten kaikkea valveillaoloaikaa ei kannata käyttää raatamiseen ja murheisiin. Tämän oppii usein kantapään kautta.

Tiukkoina hetkinä työelämässä suljen silmäni ja matkaan mielessäni Nummijärven huuruiseen juhannusyöhön. Haastan sinut tänä kesänä etsimään samankaltaisen - sinulle sopivan - turvasataman mielesi perukoille!

Aku Autio

puheenjohtaja Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta - SAMO

Viimeisimmät kirjoitukset