Ihminen haalareiden sisällä


Julkaistu Eparissa

Opiskelijoiden suurin juhla on tämän vuoden osalta ohi, vaikka toisaalta sanonta kuuluu, että ''wapu ei lopu''. Seinäjoella vappua juhlittiin viikonpäivät. Ohjelmaan mahtui biletystä, kisailua, patsaanpesu ja paljon muuta meininkiä pitkin kaupunkia.

Värikkäällä opiskelijaelämällä on myös varjopuolensa, josta harvemmin puhutaan. Kaikista riennoista huolimatta opiskelija käy läpi melko epävakaata elämänvaihetta. Talous on tiukalla, työkuviot voivat olla auki, tukiverkosto puuttuu vieraassa kaupungissa, koulussa on jatkuvan arvioinnin kohteena ja valmistumisen jälkeinen työllistyminen mietityttää.

Nämä kaikki muuttujat luovat suorituspaineita opiskelijoille. Jatkuvat suorituspaineet vuorostaan alkavat hiljalleen painaa mielenterveyden päälle - varsinkin, jos elämässä tulee muita vastoinkäymisiä. Vuonna 2017 tehdyn korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan vain kaksi kolmasosaa opiskelijoista kokee henkisen hyvinvointinsa hyväksi tai erittäin hyväksi. Mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet merkittävästi 2000-luvun alusta - diagnosoitu masennus ja ahdistuneisuushäiriöt etupäässä.

Jo vuonna 1999 uutisoitiin, että silloinen opiskelijasukupolvi oli aiempia sukupolvia masentuneempi, yksinäisempi ja passiivisempi ja että mielenterveyspalveluiden pariin hakeutuvien opiskelijoiden määrä oli kaksinkertaistunut 90-luvulla. Uutisesta on 20 vuotta ja suunta on edelleen huonompaan. Apua?

Muutaman vuoden opiskelijoiden eloa näköalapaikalta seuranneena joudun ikäväkseni toteamaan, että todellisuus korreloi tutkimusten kanssa. Opiskelijakunnan tekemässä hyvinvointikyselyssä suurimpana sosiaalipoliittisena kysymyksenä nousevat mielenterveyteen liittyvät palvelut ja niiden tarve.

Valtakunnallista opiskelijoiden mielenterveyspäivää vietettiin 20.4. ensimmäistä kertaa. SAMO otti kyseisenä päivänä kantaa opiskelijoiden mielenterveyspalveluiden puolesta ja kampanjoi asian tiimoilta. Opiskelijoiden mielenterveyden tulee saada ans

aitsemansa huomio julkisessa keskustelussa.

Aku Autio

puheenjohtaja

Opiskelijakunta SAMO

Viimeisimmät kirjoitukset