Opiskelijat mukana kaupungin kehityksessä

Eparin kolumni

Laadukkaan opetuksen lisäksi opiskelijat arvostavat opiskeluun välittömästi tai välillisesti liittyvää infraa: toimivaa kampusta, asianmukaisia opiskelija-asuntoja ja sujuvia koulumatkoja.

Nämä kolme asiaa ovat opiskelijakunnan ja opiskelijoiden näkökulmasta toteutuneet Seinäjoella hyvin kuluneena vuonna.

Toimivasta kampuksesta voi nostaa esimerkiksi vuonna 2018 Kampustalon yhteyteen valmistuvat SeAMKin Sosiaali- ja terveysalan sekä Kampuskirjaston tilat. Vaikka tiedotustilaisuuksia on joskus järjestetty köppäisesti torstai-aamulla kello kahdeksan, on opiskelijat kuitenkin pääasiallisesti pidetty hyvin mukana Uudistuvan Kampuksen suunnittelussa. Kevyenliikenteen silta Frami F:n kohdalle tekisi kampuksen kokonaisuudesta täydellisen. Nykyisellään laajennusosan ja F:n välinen jalkapatikka vie vähintään 10 minuuttia arvokasta aikaa – siirtymä on liian pitkä normaalien oppituntien välissä. Lisääntyvä liikenne aiheuttaa myös ruuhkia ja vaaratilanteita Matinkujan sillalle.

Asianmukainen opiskelija-asuminen vuonna 2017 kulminoituu Sevaksen rakennuttamaan Joupinraja 2B -kerrostaloon, jossa on 85 yksiötä ja pientä kaksiota – juuri niitä asuntoja, joita opiskelijat haluavat eniten. Kaiken kukkuraksi asunnot sijaitsevat vain kivenheiton päästä Framilta. Iltaa (pänttäämistä) voi lyhyen koulumatkan ansiosta venyttää. Onneksi kuntavaalit saivat myös nuoret liikkeelle ja Sevaksen hallituksessa istuu nyt neljä opiskelijatoiminnan ympyröissä toimivaa tai hiljattain toiminutta nuorta, joten kenties se tärkein – vuokrataso – pysyy kohtuullisena?

Sikäli kun valtaosa SeAMK:n opiskelijoista tulee ympäröivästä maakunnasta, on pysäköintipaikkojen tarve yllättävän kova suhteessa joukkoliikenteen trendikkyyteen. Areenan laajennus söi isolta pysäköintipellolta osansa, mutta onneksi hiljattain valmistuneen Frami G -rakennuksen yhteyteen rakentuu muutama rivi pysäköintiruutuja korkeakoulun väkeä varten.

On ilo huomata, että opiskelijoiden ympärillä tapahtuu. Toisaalta on rehellistä myös tunnustaa, että koskaan ei ole valmista, eikä alati kehittyvällä Framin alueella ole varaa ’’hengähdystauoille’’. Suurin käyttäjäryhmä joen molemmilla puolilla ovat opiskelijat. Heitä ei siis kannata jättää pois valmistelevista tahi päättävistä pöydistä.

Aku Autio

Puheenjohtaja

Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta - SAMO

Viimeisimmät kirjoitukset