Agrologikoulutusta kehitettävä


Eparin kolumni

SeAMK Oy:n hallitus päätti aloittaa toimenpiteet agrologikoulutuksen siirtämiseksi Seinäjoen Framille.

Ei ole yllättävää, että päätös on aiheuttanut kovasanaista mielipidekirjoittelua etenkin ilmajokisten päättäjien toimesta. Allekirjoittanutta närkästyttää se fakta, että moni päätöstä moittinut olisi voinut omalla vaikutusvallallaan vaikuttaa asiaan jo hyvissä ajoin ennen toukokuun hallituksen kokousta. Täytyy toki muistaa, että maakuntavaalit tulevat, joten hyminä ja jyrinä mielipidepalstoilla kerää mukavasti huomiota ennen vaalitaistoa. Kirjoittelun ikävänä lieveilmiönä olen huomannut virheellisen tulkinnan siitä, että päätös johtuisi Seinäjoen keskittämisintoilusta. Näin ei ole, vaan SeAMK Oy tekee vastuullisesti omat johtopäätöksensä omaan toimintaansa perustuen

.

Opiskelijakunta SAMOn kanta päätökseen oli yksiselitteinen: agrologikoulutusta on kehitettävä opiskelijan parhaaksi. Ymmärsimme etenkin opiskelijoiden näkemykset, joissa oltiin huolissaan teoriaopetuksen siirron vaikutuksista opetukseen ja toisaalta tunnustimme asiaan vaikuttavat taloudelliset realiteetit ja paineet, joita valitettavasti monet päätöstä jälkikäteen moittineet ovat vähätelleet tai eivät ole täysin ymmärtäneet.

Agrologikoulutus on eräs ammattikorkeakoulun käytännönläheisimmistä koulutuksista, vaikkakin teoriaopetuksella on siinäkin selkeästi suurempi osuus. Opiskelijakunnalle on tärkeintä, että koulutus säilyttää käytännönläheisyytensä ja että opiskelijat pystyvät ilman ylimääräisiä kustannuksia osallistumaan koulutukseen kuuluville kenttäkursseille ja navettaviikoille. Tehdyn päätöksen myötä agrologikoulutusta tulee luonnollisesti kehittää hyödyntäen Framin kampuksen monialaisuutta.

SeAMK Oy:n hallitus etsi vaihtoehtoisia ratkaisuja asialle, mutta aina ei yhteistyökumppaneiden elastisuus riitä, ja toisaalta raha ei kasva puissa. Nyt on tärkeintä, että päätöksestä alkanut prosessi viedään maaliin kunnialla. Opiskelijoita on prosessin eri vaiheissa – ei pelkästään kuultava – vaan kuunneltava.

Aku Autio

Puheenjohtaja

Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta - SAMO

Viimeisimmät kirjoitukset