Äänestä vaikka Framilla!

Eparin kolumni

Äänioikeuden käyttäminen on demokraattisessa valtiossa eräs kansalaisen tärkeimmistä tehtävistä. Opiskelijakunta Samo teki aikanaan töitä äänestyspaikan saamiseksi Framin kampukselle ja ensimmäistä kertaa tällä uudella äänestyspaikalla pääsimme vaikuttamaan viime kuntavaaleissa yli tuhannen annetun äänen voimin.

Iloinen yllätys oli, kun kaupungilta oltiin yhteydessä, että äänestyspaikka voitaisiin perustaa jälleen presidentinvaaleihin. Pidän Framin äänestyspaikan vakiinnuttamista hienona demokratiatekona Seinäjoen kaupungilta. Kaupunki tuo tekniikan, opiskelijakunta etsii toimitsijat ja homma toimii.

Mutta miltä presidentinvaalit sitten opiskelijan näkökulmasta näyttävät? Minulle vaalit avautuvat ensisijaisesti arvovaaleina jo siitäkin syystä, että presidentin käytännön vaikutusvalta päivänpolitiikkaan on vähäinen. Presidentti ei päätä opiskelija- ja koulutuspolitiikasta, vaan yhdistää kansaamme ja edustaa ulkopoliittisesti.

Kansan yhdistämisessä ja ulkopolitiikassa korostuvat presidentin arvot: mitä hän on asioista mieltä ja miten hän itsensä ilmaisee. Vaikka vaaleja pidetään etukäteen taputeltuna toimivan presidentin kannatuksen perusteella, luo monipuolinen ehdokaskattaus niihin väriä ja yllätyksellisyyttä. Irtiottoja on otettu esimerkiksi turvallisuus- ja maahanmuuttopolitiikassa. Toisaalta ehdokkaissa on myös erilaisia persoonia, jotka viestivät eri tavoin.

Oli vaalien ennakkoasetelma minkälainen vain, on tärkeää, että käytämme äänioikeuttamme. Olen nimittäin hieman huolissani siitä, että vaikka ehdokkaiden keskuudesta löytyy väriä ja persoonaa, ollaan tuudittauduttu gallup-tuloksiin, eikä uurnille vaivauduta. Karu fakta kuitenkin on, että jokainen ääni lasketaan. Vaikka se menisi gallup-suosikille tai pienen kannatuksen ehdokkaalle, on sillä vaikutusta ehdokkaan kokonaisäänimäärään.

Ei oteta tätäkään vaalia ja sen lopputulosta itsestäänselvyytenä, vaan vaikutetaan. Opiskelijoiden ja Framilla asioivien on helppo antaa ennakkoääni Framin F-rakennuksessa. Lisäksi kehotan lukijoita kannustamaan etenkin nuoria uurnille. Demokratiaa on ylläpidettävä jatkossakin!

Aku Autio

puheenjohtaja

Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – Samo

Viimeisimmät kirjoitukset