Suomalainen haluaa tehdä työtä

Julkaistu Ilkassa, Pohjalaisessa ja Keskipohjanmaassa

EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen ennakkotietojen mukaan kansan enemmistö haluaa sopia esimerkiksi joustoista, työaikapankeista ja kannustinpalkkioista työpaikkatasolla. Vastaajista vain 23 prosenttia haluaa työajoista päätettävän liitoissa, niin ikään 27 prosenttia vastaajista haluaa palkankorotuksista päätettävän liitoissa. Vastaavat lukemat paikallistasolla sopimisen kohdalla ovat 45 ja 44 prosenttia.

Tutkimuksen tuloksista voidaan vetää jotain johtopäätöksiä siitä, miten työmarkkinajärjestöjen kannattaisi nyt toimia, jos he ajattelevat kansalaisten äänellä. Paikallisen sopimisen tavoite on luoda työtä ja reagoida työn tarpeen muutoksiin joustavasti. Suomalaisten yrittäjien vuosikymmenten tavoite, paikallisen sopimisen avaaminen järjestäytymättömille yrityksille, on toteutumassa. Työn luominen, mutta etenkin työpaikkojen pelastaminen vaikeassa taloustilanteessa on tärkeää ja sitä varten on sovittu esimerkiksi kriisilausekkeesta. Pidetään näistä siis kiinni.

Yhteiskuntasopimus on parempi kuin pakkolait. Hallitus on taipunut asiassa merkittävästi ja pallo on nyt työmarkkinajärjestöillä. Sopu on osa käännettä, jolla laskennallisesti vahvistetaan työllisyyttä 35 000 hengellä, joka on kolmasosa hallituksen työllisyystavoitteesta, sekä vahvistetaan julkista taloutta n. 600 miljoonalla eurolla.

Nuorena opiskelijana haluan tähän maahan työtä ja joustavat työmarkkinat, joihin voin valmistuttuani pujahtaa mukaan. Haluan myös että oikeuteni työpaikalla ovat turvatut, mutta tapa, jolla ne turvataan, on merkityksellinen. Varapuhemies Risikkoa mukaillen: lakeja tarvitaan, sillä ne ovat monesti juuri heikoimpien turvaksi tehtyjä, mutta on annettava tilaa myös ihmisten omalle ajattelulle.

Toimitaan siis fiksusti ja ajatellaan maamme tulevaisuutta ja tulevia sukupolvia. Tehdään työskentelystä notkeaa ja vastataan työmarkkinoiden muutoksiin nopeasti. Pidetään huolta työntekijöiden oikeuksista jatkossakin, mutta ei tehdä työllistämisestä jokapäiväistä Rubikin kuutiota.

Aku Autio

Viimeisimmät kirjoitukset